Aglianico is een van oorsprong Griekse druif, die door de oude Grieken is meegenomen naar Italië. Inmiddels is de druif in Griekenland uitgestorven en wordt ze alleen bijna alleen nog verbouwd in Campania en Basilicata. Uit geschriften van Plinius de Oudere blijkt dat Aglianico veel werd gebruikt in Romeinse wijnen, zoals de beroemde Falernio, die door de keizers werd gedronken. Aglianico wordt door veel kenners ook wel geroemd als de ‘derde druif van Italië, na de beroemde Nebbiolo en Sangiovese. Dit geldt zeker voor de Taurasi, de cru van Aglianico.
De Taurasi van Cantine Lonardo – Contrade di Taurasi is diep robijnrood van kleur. De geur is intens en gevuld met rijp fruit, morellen en pruimen, met wat hints van gedroogde viooltjes en ondersteund door een breed spectrum aan kruiden, koffie en tabak. In de mond ontvouwt zich een warme en harmonische smaak, met een mooie rokerigheid. De afdronk is intens een zeer aanhoudend.
De druiven voor deze Taurasi zijn afkomstig van zeer oude wijnstokken (tot 100 jaar oud), geplant in kalkrijke, vulkanische grond op een hoogte van gemiddeld 350 meter. De druiven worden begin november met de hand geoogst. De fermentatie vindt plaats met puur autochtone gisten, die worden geselecteerd uit de wijnrank. De schilweking duurt maar liefst 30 dagen. Na de fermentatie rijpt de wijn circa 18 maanden in grote eikenhouten vaten van 5 hl en daarna 6 maanden op roestvrijstalen vaten. Na de botteling rijpt de wijn nog 18 maanden op fles in de kelders van het domein. De wijn kan zeker 10-20 jaar bewaard worden.
De Taurasi is een stevige eetwijn. De stevige tannines komen het best tot hun recht bij stevige gerechten met rood vlees, waarbij vooral de combinatie met lamsvlees een uitstekende match is.
De volgende extensies worden ondersteund: png, jpeg, jpg, gif, txt, csv, pdf, doc, docx, rtf, xls, xlsx, ppt, pptx, odt, ods, eps.